Aankoop van zonnepanelen

Waar moet je op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

De aanschaf van zonnepanelen is een belangrijke beslissing voor veel mensen. Met de juiste keuze kun je jarenlang profiteren van schone, duurzame energie en een lagere energierekening. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van zonnepanelen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten waar je moet op letten.

1. Kwaliteit en efficiëntie van de zonnepanelen

Niet alle zonnepanelen zijn gelijk. Het is belangrijk om te kiezen voor panelen van hoge kwaliteit met een goede efficiëntie. Efficiëntie geeft aan hoeveel zonlicht het paneel omzet in bruikbare elektriciteit. Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer energie je opwekt met hetzelfde oppervlak. Kijk voor panelen met een efficiëntie van minimaal 18-20%. Merken als SunPower, LG en Panasonic staan bekend om hun hoge kwaliteit en efficiëntie.

Let ook op de garanties die de fabrikant biedt. Een goede fabrieksgarantie van 10-12 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar geven vertrouwen in de kwaliteit en levensduur van de panelen.

2. Geschiktheid van jouw dak

Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het belangrijk om te controleren of je dak geschikt is. De ideale situatie is een dak dat op het zuiden gericht is en weinig schaduw heeft. Ook moet je dak sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen en in goede conditie zijn. Laat een installateur de staat en geschiktheid van je dak beoordelen.

Als jouw dak niet optimaal is, zijn er soms nog oplossingen zoals het plaatsen op een plat dak of op de grond. Overleg de mogelijkheden met een expert.

3. Grootte van het systeem

De grootte van het zonnepanelensysteem bepaalt hoeveel energie je kunt opwekken. Dit hangt af van jouw energieverbruik en de beschikbare ruimte op je dak. Laat een installateur jouw verbruik analyseren en een systeem op maat samenstellen.

4. Kosten en terugverdientijd

Zonnepanelen zijn een investering die zichzelf terugverdient door de besparing op je energierekening. Maar de initiële kosten kunnen flink verschillen. Kies niet automatisch voor de goedkoopste optie, maar let op de prijs-kwaliteitverhouding. Duurdere panelen van topkwaliteit gaan langer mee en leveren meer rendement op de lange termijn.

Bereken de terugverdientijd van jouw investering. Dit is de tijd die het kost om de aanschafkosten terug te verdienen via de besparingen en eventuele subsidies. Een goede installateur helpt je bij het maken van een reële berekening.

5. Kies een betrouwbare installateur

De installatie van zonnepanelen kun je het beste overlaten aan een ervaren en betrouwbare installateur. Zij adviseren je over de beste opstelling, de benodigde vergunningen verzorgen en zorgen voor een veilige installatie volgens de geldende normen.

Kies een installateur die gecertificeerd is. Vraag ook naar referenties en ervaringen van andere klanten. Een goede installateur geeft duidelijke informatie, een gedetailleerde offerte en goede service en garanties.

6. Onderhoud en monitoring

Zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar het is wel verstandig om ze regelmatig te controleren en indien nodig schoon te maken. Vuil, bladeren en vogelpoep kunnen de opbrengst verminderen.

Veel systemen hebben ook een monitoringssysteem waarmee je de prestaties van je panelen kunt bijhouden. Zo kun je zien of je systeem optimaal presteert en eventuele storingen snel opmerken en verhelpen. Informeer bij je installateur naar de mogelijkheden voor onderhoud en monitoring.

Ben je benieuwd of zonnepanelen een goede investering zijn voor jou?

Wij helpen je graag besparen! Aarzel niet om ons te contacteren

Conclusie

Door te letten op zaken als kwaliteit, efficiëntie, geschiktheid van je dak, systeemgrootte, kosten en betrouwbaarheid van de installateur, kan je een correcte beslissing nemen. Met de juiste keuze profiteer je jarenlang van schone energie en een lagere energierekening. Laat je goed informeren en kies voor kwaliteit, dan heb je optimaal rendement van jouw investering in zonnepanelen.

Wat klanten over ons zeggen